Meditatie Oss

Waarom meditatie?

‘Positieve invloed’
Biochemicus Dr. Professor Pierre Capel schrijft in zijn boek ‘Positieve DNA’ wat de positieve effecten zijn van Meditatie, Yoga en Sport. Met name het effect van meditatie op ons (chronisch) stressniveau en daarmee op ons immuunsysteem. Meditatie beïnvloed onze bouwstenen, ons DNA, de cellen en genen in ons lichaam. Door 15 – 20 minuten per dag te mediteren, help je ermee je lichaam gezonder te maken. Wanneer je meer wil weten over de relatie tussen mediatie en je gezondheid, lees dan het boek van Pierre Capel.

‘Focus!’
Meditatie traint ons om geconcentreerd te zijn. Je focus op iets kunnen houden. We worden dagelijks afgeleid. Denk aan de berichten op je smartphone of collega’s die zonder aankondiging aan je bureau staan. Kinderen die om aandacht vragen, een geluid in je omgeving en/of de (vele) gedachten die je afleiden. De meeste mensen hebben de nijging om op al die prikkels, sensaties en gedachten te moeten reageren. Of er een waardeoordeel aan willen geven. Vaak een automatische reactie. En meestal hebt je die zelf in de tijd aangeleerd. Meditatie leert je om focus te hebben en te houden op alle prikkels en sensaties om je heen. Maar meditatie leert je ook om je lichaam van binnenuit te begrijpen. Dagelijks mediteren, focus trainen, helpt je om tijdens de dag ook minder afgeleid te zijn en te doen wat op dat moment gedaan moet worden.

‘Luister naar je lichaam’
Meditatie maakt je bewust van je lichaam en de omgeving daar buiten. Bewust worden van ons lichaam en alle sensaties daarom heen, helpen je je lichaam beter te leren kennen. Waar voel je precies de pijn, hoe voelt je lichaam van binnen en van buiten, is je lichaam oké en ben je gelukkig en blij. Meditatie leert je om je lichaam als raadgever te zien. Je lichaam geeft aan of zaken niet in orde zijn. Hoe vroeg je daarvan bewust bent, hoe eerder je hulp kan inroepen.

Meditatie maakt je ook meer bewust van de wereld om je heen. Het bewust zijn van je omgeving, leert je veel, maar vult en kleurt je leven. Het vult de tijd met informatie en belevenissen. Je beleeft als ware jouw kostbare tijd intenser en rijker.

Hoe hebben wij meditatie ingericht? Er zijn verschillende vormen van mediatiebeoefening. Voor ons is het belangrijk dat we je leren om meditatie wekelijks te doen. In de les maar zeker ook thuis. Onze lessen zijn gebaseerd op geleide meditatie. Bij geleide meditatie leidt de meditatiedocent je door de mediatie tijd heen. Niet zweven en niet gericht op de boeddhistische filosofie. We blijven in het hier en nu. Praktisch. We proberen elke les een ander focusgebied te benadrukken. Routes door je lichaam, visualisaties, ontmoetingen en natuurlijk focus op je ademhaling. We begeleiden om je aandacht te verleggen van het hier en nu naar de focus op je lichaam. En wanneer de les eindigt begeleiden we je weer terug naar het hier en nu. Mediatie doen we in een actieve houding.

Wat willen we met meditatie bereiken? We zouden graag willen dat je meditatie opneemt in je wekelijkse ritme. Elk dag is misschien te veel gevraagd, maar drie keer in de week, thuis en in de les, moet toch mogelijk zijn. We hopen ook dat we je door onze mediatie bewust kunnen maken van je lichaam en je lichaam beter leert begrijpen. Je lichaam is jouw beste raadgever, vergeet dat niet. We hopen dat we je met onze mediatielessen kunnen trainen je beter op je bezigheden te kunnen concentreren, beter te kunnen focussen. En het zou mooi zijn wanneer je op elke minuut van de dag een mediatieoefening kunt doen, zonder dat iemand het merkt dat je mediteert.

En tot slot willen we met meditatie bereiken dat je je beter, blijer, fijner en gezonder gaat voelen. We gunnen het je van harte.

Wij bieden een meditatiecursus aan waarbij praktijk en theorie elkaar afwisselen. Docenten Judith en Milton geven met passie voor en geloof in meditatie verschillende vormen van begeleide meditatie en de daarbij behorende theorie over wetenschap en filosofie.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.
TOP